Met slechts enkele weken verschil laten twee sterkhouders van de Portugese rauwe blackmetalscene van zich horen. Meest recent was er het momenteel rondtourende Black Cilice die een splittape met tourpartners Sanguine Relic uitbrachten en een maand eerder was het tijd voor de vierde langspeler van Candelabrum.

Transmutations” is in elk geval geen doorslagje van voorganger “Nocturnal trance” (2022) geworden want de band heeft enkele subtiele wijzigingen aangebracht in diens muzikale formule. Zo licht de nadruk meer op de synthpartijen die op de voorganger eerder een aanvullende/ondersteunende rol op de achtergrond hadden, maar nu meer de touwtjes in eigen handen nemen. Nummers als “Communicating through dreams and nightmares” en “Aural chalice” grijpen stilistisch eerder naar een plaat als “Necrotelepathy” terug waarbij er meer focus ligt op dungeon synth, vochtige dissonante akkoorden en sjamanistische drumpartijen. Het tempo ligt hier ook wel wat lager en is meer doomy van aard.

Aan de andere kant roepen nummers als “A shroud for the human mind” en “On haunted hallways” echo’s van het album “Portals” op en dan met name diens afsluiter “Dusk, poisoner of souls“, mits toevoeging van Darkwave-achtige toetsen in de stijl van Dead Can Dance, gitaararpeggio’s en enkele zeemzoete passages. De vele keyboardstukken weten de spookachtige en verontrustende atmosfeer goed in de verf te zetten en doen ons op hun meest mellow momenten mijmeren over vervlogen romantische en dromerige Dimmu Borgir of Gehenna. In deze passages komt Candelabrum echter wel wat te (f)lauw voor de dag. “A flame, imperishable” doet me op één of andere manier dan weer aan het oudste Burzum-spul denken.

Tenslotte werd voor een meer transparante en strakkere sound gekozen. Nu niet dat Candelabrum op “Transmutations” het hele lofi rauwe blackmetalding plotsklaps ontstegen is, maar de mix ligt toch net iets aangenamer in het gehoor dan het oudere werk. Let wel, de essentie van de band is zeker nog intact gebleven, zowel op muzikaal als conceptueel vlak waarbij de schemerzone tussen droom en nachtmerrie, het fysische en het paranormale en geestelijke gezondheid versus waanzin verkend wordt. “Transmutations” is zeker de meest toegankelijke Candelabrum-plaat uit het eerste decennium van de band geworden en laat een transmutatie horen naar een ietwat nieuwe dimensie, zonder daarbij de eigen ziel te verloochenen. Aan jou om uit te maken of je de evolutie naar meer prominente (dungeon)synths al dan niet smaakt.

JOKKE: 78/100

Candelabrum – Transmutations (Altare Productions 2024)
1. A shroud for the human mind
2. Communicating through dreams and nightmares
3. On haunted hallways
4. A flame, imperishable
5. Aural chalice