Spanje heeft zich de afgelopen drie decenia nooit echt goed op de internationale blackmetalmap weten plaatsen, we hadden het er eerder dit jaar nog over met de heren van Balmog, één van de absolute sterkhouders van die scene. Ook Beyond Death’s Throne, de gloednieuwe band van de achter moeilijke aliassen verscholen heerschappen Kzanhagr (alle instrumentatie) en M.Ptah.Smrt (zang) probeert middels diens debuut EP “Haphazard ethos” te bewijzen dat het land van gazpacho, paella, tapas en stierengevechten wel degelijk wat te bieden heeft op gebied van de zwarte kunsten. Broodheer Signal Rex is daar in elk geval van overtuigd.

En wij ten huize Addergebroed ook, nadat we “Haphazard ethos“, een plaat die draait om de lukrake ethos van de Dood, meerdere malen tot ons genomen hebben. ’t Is nu niet dat het duo het warm water heruitvindt op de vier tracks die samen een klein half uur omspannen, maar met de juiste ingesteldheid geven de heren, die elkaar reeds kenen van Nagyszeben en Necroracle, een gepassioneerde moderne schwung aan klassiekers als “Storm of the light’s bane“, “Casus luciferi” en “The secrets of the black arts“, niet de minste namen. Deze EP luistert lekker weg, althans nadat het te lange duisternis voorspellende intro van “A threshold of harrowed chants” na tweeënhalve minuut ontaardt in goed geproduceerde op Zweedse leest geschoeide black metal met occulte inslag en diens typerende echoënde vocalen waarbij het aanvoelt alsof de vocalist zijn partijen inzong vanop het spreekgestoelte in één of andere geannexeerde kerk. Vooral op “Diaphanous lethargy” valt de demonische invloed van een band als Watain niet te ontkennen, en het nummer moet helemaal niet onderdoen voor de muzikale catalogus van de Zweedse satanskinderen, wat een heerlijk melodieuze, doch duivelse lekkernij is dit! Lekker agressief met hakkend drumspel uit de startblokken schieten om nadien wat gas terug te nemen, zwartgeblakerde melodieën te injecteren en de vocalen al predikend te keer te laten gaan. Sterk werk! “The endless will” start als een sinister hoorspel en occulte misviering met lugubere ambient en rituele percussie om, net zoals de albumopener, na meer dan twee minuten zijn vervaarlijke slagtanden te ontbloten en zich als een bloeddorstige predator halsstarrig in je nek vast te bijten en niet meer los te laten. Afsluiter “Perpetual glow of the risen wise” behoeft geen ambientintroductie, maar laat gaandeweg wel heldere sacrale gezangen horen die de begeesterende en pakkende Zweedse meloblack opnieuw een hiëratisch aura meegeven. Wat een finale ook waarin subtiele toetsen net nog voor dat tikkeltje extra grandioze atmosfeer zorgen.

Wie na al die jaren nog steeds niet uitgekeken is op Zweedse occulte/orthodoxe black genre Watain, Ondskapt, Ofermod en Mortuus zal zich zeker geen buil vallen aan de Spanjaarden van Beyond Death’s Throne. Een band om in de gaten te houden!

JOKKE: 83/100

Beyond Death’s Throne – Haphazard ethos (Signal Rex 2021)
1. A threshold of harrowed chants
2. Diaphanous lethargy
3. The endless will
4. Perpetual glow of the risen wise