Grand Celestial Nightmare is één van de zovele vehikels van Maurice de Jong en meer specifiek één waarin hij zijn voorliefde voor Helleense black metal kwijt kan. Dat bewees deze bezige bij al op de twee voorgaande langspelers (“The void of death” uit 2016 en “Forbidden knowledge and ancient wisdom” uit 2021) en de EP “Drink from the chalice with nightly lust” uit 2020). Dat is op de derde full-length “Excluded from light and the pleroma” niet anders. Eén blik op de songtitels doet vermoeden dat de Nederlander opnieuw eindeloze inspiratie vond in de Bijbel, religie, gnostiek (pleroma is de gnostische benaming voor de volheid, de structuur en verblijfplaats van de goddelijke wereld) en Griekse mythologische taferelen. Het wederom erg geslaagde artwork vat het mooi samen.

Op “Excluded from light and the pleroma” horen we een allegaartje aan invloeden dat echter veel verder gaat dan louter het aanbidden van de melodieuze warmbloedige sound van oude mid-tempo Helleense black metal. De screams en weelderige bombast van opener “Reverse the creation” doen in de meest furieuze blackmetalstukken soms wat denken aan Abigor’s “Supreme immortal art“; in mijn boek is dat niet meteen een pluspunt, maar ik weet dat de Oostenrijkse band en die symfonische blackmetalplaat door velen de hemel ingeprezen wordt, dus zij die zich door deze referentie aangesproken voelen, moeten Grand Celestial Nightmare zeker eens een kans geven. Verder refereren de meer filmische passages en spoken word verhalende stukken dan weer aan Bal-Sagoth. Ook hier kan ik eigenlijk dezelfde bedenking maken als bij Abigor. Flitsende toetsen, huppelende violen, bombastische blazers, plechtstatige etherische zangkoren, …het zijn maar enkele van de klanken die Maurice uit zijn keyboard tovert om zijn grootse verhaal extra slagkracht te geven. Ook melancholische Britse gothic- en doommetalgitaarlijnen en darkmetalelementen maken deel uit van Grand Celestial Nightmare’s gevarieerde klankenpallet.

De 7 composities moeten wel wat groeien want de eerste paar luisterbeurten bekroop me het gevoel naar B-kantjes van de vorige langspeler te luisteren. Maar de plaat aandachtig met de koptelefoon op beluisteren, kan wonderen doen. Maurice heeft weer enkele aangrijpende melodieën op deze plaat gezet, maar ze zijn wat beter verstopt en geven niet meteen hun geheimen prijs. De strijkers van “To roam the dark eternally” pronken instant in ons luisterend oor, andere songs vragen dus wat meer tijd. Zo ontpopte het aanstekelijke “And Adamas was in the first cloud of night” zich pas na een tijdje tot één van mijn persoonlijke favorieten. Het hieronder te beluisteren “In splendid moonlight” is een nummer met pakkend gitaarspel, net als het met een gitaarsolo opgesmukte, cinematografische en bombastische “By the sixth heaven all becomes black“. “A throne in the city of the dead” moet het dan weer hebben van zijn dynamische karakter en grote verscheidenheid aan opluisterende franjes. Algemeen beschouwd zijn er wel iets meer passages die ons net wat minder weten raken dan op de sterke voorganger, vandaar dat de eindscore van “Excluded from light and the pleroma” een paar punten lager is uitgevallen dan die van “Forbidden wisdom and ancient knowledge“. Verre van een slechte plaat nochtans, maar wie nog niet bekend is met Grand Celestial Nightmare, raad ik in eerste instantie de voorganger aan. Als wat je hoort je bevalt, kun je je verder verdiepen in deze derde langspeler.

JOKKE: 79/100

Grand Celestial Nightmare – Excluded from light and the pleroma (New Era Productions 2022)
1. Reverse the creation
2. A throne in the city of the dead
3. By the sixth heaven all becomes black
4 To roam the dark eternally
5. And Adamas was in the first cloud of night
6. The brightest torment a God has ever send
7. In splendid moonlight