Zoals het het gros van de one-man bands betaamt, brengt ook het uit Australië afkomstige Runespell elk jaar wel iets uit. Anno 2022 is dat “Sentinels of time“, een vier songs tellende EP die op een mooie 33 minuten speeltijd afklokt. Zoals steeds is Iron Bonehead de broodheer van dienst.

De elf minuten durende opener “Claws of Vanagandr” grijpt ons meteen bij de keel met diens beklijvende gitaar-, zang- en keyboardmelodieën en epische grandeur die extra hard binnen komen door de uitstekende sound die Runespell tegenwoordig omarmt. De folky geest van een Agalloch maar evengoed mid-era Bathory en recentere Graveland sluimeren door in Runespell’s muziek die thematisch gezien van in den beginne geënt was op de mythologie van de runen en Noordse mystiek. Het lijkt wel alsof main man Nightwolf op het verkeerde continent geboren is. In “Memories of steel” wordt het zwaard wat aangescherpt voor wederom een heldhaftige compositie die op meer dan tien minuten speeltijd aftikt. Gek trouwens hoe snel die nummers ondanks hun lange speelduur voorbij zijn. Nightwolf’s muziek transporteert je dan ook instant naar een heidens verleden waarin we vol verwondering ronddwalen op met bloed doordrenkte slagvelden. Het ritme galoppeert en kloeke zangkoren en epische toetsen mengen zich in de strijd terwijl de tremolo- en groovende riffs voortdenderen als een op hol geslagen kudde krijgers te paard, opgejut door de epische gitaarleads die de aanvoerder uit zijn mouw schudt. Bloed, vuur en de dood spatten van het titelnummer af, het moge duidelijk wezen dat Runespell op deze EP strijdvaardiger klinkt vergeleken met de eerder plechtige ondertoon van de muziek op voorganger “Verses in regicide“. Tijd voor introspectie na deze drie zinderende veldslagen komt er in de vorm van het akoestische “A drakkar’s last journey“, wederom een beklijvende compositie maar dan zonder de versterkers open te draaien.

De grote stap voorwaarts die met de laatste langspeler “Verses in regicide” gezet werd, blijft mooi nazinderen op deze EP. Sterk werk van Runespell, één van de beste pagan bands die er momenteel rondlopen. Goed bezig daar bij Iron Bonehead de laatste tijd.

JOKKE: 84/100

Runespell – Sentinels of time (Iron Bonehead Productions 2022)
1. Claws of Vanagandr
2. Memories of steel
3. Sentinels of time
4. A drakkar’s last journey