Tyrst laat er duidelijk geen gras over groeien want “Decapitate the aging world“, het debuut van zijn éénmansproject Furis Ignis, ligt nog geen half jaar achter ons of er is al een opvolger in de vorm van de 33 minuten durende EP “Turm“, opnieuw via Iron Bonehead die gezien hun eivolle releaseschema precies nog niet veel invloed ondervinden van de dalende koopkracht van de verzamelaars van extreme muziek.

Het debuut was wat ons betreft een mooi eerste visitekaartje waarbij het voornaamste punt van kritiek was dat het soms nog wat zoeken was naar een eenduidige muzikale lijn in de vele invloeden die in Furis Ignis’ muziek vervat zitten. Wanneer we “Turm” tegen het debuut afzetten, constateren we enerzijds dat de muzikale basis gevormd door oude Germaanse goden als Katharsis, Moonblood en oude-Desaster nog steeds present tekent, maar dat de algehele aanpak een tikkeltje rauwer en grimmiger is vergeleken met de meer robuuste sound van diens voorganger. Het lijkt wel alsof “Turm” tijden een livesessie opgenomen werd en dat is uitermate positief bedoeld want het geheel klettert, klopt en bruist van de adrenaline. Tussen de opzwepende en intense thrashy gitaarriffs is ook plaats voor melodieuze solo’s die de songs extra cachet geven. Qua gitaarleads kan Tyrst zich in “From unremembered dark pagan dreams” meer dan drie minuten lang uitleven want dit soort van intermezzo luistert weg als één lange uitgesponnen solo die een bruggetje vormt naar het meer dan elf minuten durende titelnummer dat met een haast sludgy groove uit de startblokken schiet en zich langzaamaan vervormt naar een up-tempo razernij waarin de Katharsis-invloeden onmiskenbaar zijn. Het begeleidend schrijven vermeldt ook invloeden van oude-Abigor en Marduk maar die ontgaan me eerlijk gezegd haast volledig. Enkel in de mid-tempo beukstukken die verderop in het titelnummer passeren moet ik even aan een Marduk denken ten tijde van “La grande dase macabre” of een song als “Hearse” van op “World funeral“. De melodieuze leads die in de finale op ons afgevuurd worden staan in schril contrast met de woestenij die we in de eerste helft te verduren kregen. Tyrst heeft met andere woorden alles uit de kast gehaald om van dit epische nummer een dynamisch, maar ook vloeiend geheel te maken. Afsluiter “Die Enthauptung der Alternden Welt” grijpt dan weer terug naar ambient en dungeonsynth om alzo een mystiek en fantasy-achtig einde aan deze EP te breien.

Kortom; ook op “Turm” horen we tal van invloeden aangeboord worden die zich in een spannend muzikaal spektakel vertalen dat wat coherenter klinkt dan op het debuut. Furis Ignis is goed op weg zich daardoor een eigen smoelwerk aan te meten in de maalstroom aan blackmetalreleases waarmee we overspoeld worden.

JOKKE: 82/100

Furis Ignis – Turm (Iron Bonehead Productions 2022)
1. Vanguard of black years
2. To trespass the commandments of tangible being
3. From unremembered dark pagan dreams
4. Turm
5. Die Enthauptung der Alternden Welt