Met een heel consistente output van maar liefst acht langspelers en enkele kleinere releases sinds diens oprichting in 2009, is het Noorse Djevel ondertussen één van de sterkhouders van Noorse black metal geworden. Bij “Tanker som rir natten“, het vorige wapenfeit van Trånn Ciekals, Kvitrim (o.a. Mare en Vemod) en Bård “Faust” Eithun (ex-Emperor), plaatste ex-collega Mischa vorig jaar nog enkele kritische bemerkingen. Aanvankelijk waren we ook niet volledig overtuigd over deze eerste plaat met Kvitrim achter de microfoon, maar enkele maanden later heeft het album zich dan toch beter in ons geheugen weten nestelen. Djevel heeft voor het album trouwens de Spellemannprisen 2021 (het Noorse equivalent van de Grammy’s) in de wacht gesleept, dus de belangstelling en appreciatie voor het album waren er zeker. Ik denk niet dat Trånn Ciekals dat ooit verwacht had toen hij deze Noorse duivel in 2009 ontketende.

Naa skrider natten sort” gaat min of meer op hetzelfde elan van diens voorganger verder, dat maakt het hoesontwerp waarvoor zo wat hetzelfde kleurenpallet gebruikt werd ook duidelijk (wel duikt er een nieuwe versie van het bandlogo op). Na wat speurwerk ontdekken we dan ook dat “Naa skrider natten sort” het tweede deel van een drieluik is over de nacht en al wat er in die duistere uren gebeurt. De formule van “Tanker som rir natten” wordt zoals gezegd dus verder uitgepuurd wat wederom enkele erg uitgesponnen composities (twee stuks klokken boven de tien minuten af) oplevert en er steevast voor zorgt dat een Djevel-album een bovengemiddeld lange speelduur heeft. “Naa skrider natten sort” klokt dan ook op een kloek uur af.

Hoewel sommige passages al eens iets te lang gerokken worden, werd deze keer wel meer dynamiek en variatie ingebouwd wat de herkenbaarheid van de nummers onderling zeker ten goede is gekomen. Zo staat het relatief korte en vurig snelle “Kronet av en væpnet haand” in schril contrast met de lange uitgesponnen en veelal instrumentale passages van opener “Naar taaken tetner“. Veel bands zouden er trouwens voor kiezen om met een snelle song in huis te vallen, maar Djevel weet te verrassen door het langste en meest epische nummer van de plaat vooraan in de tracklist te plaatsen. Het gitaarspel én de gitaarsound zijn om duimen en vingers bij af te likken; er worden regelmatig verschillende gitaarlijnen op mekaar gelegd wat doet vergeten dat er slechts één gitarist in de line-up zit. Dromerige gitaarmotieven en de nodige contemplatieve melodieontwikkelingen of melancholische leads wisselen af met (eerder spaarzame) koelbloedige Scandinavische razernij. Ook de wisselwerking tussen de grimmige, stoïcijnse en ietwat monotone screams van Kvitrim en de heldere, meer heroïsche en bezwerende gezangen van bandleider Trånn Ciekals zijn, net als introspectieve akoestische momenten, wederom van de partij.

Hoogtepunten passeren er voldoende in dit uur: de betoverende finale en het subtiele synthwerk van het magistrale titelnummer dat zijn geheimen mondjesmaat als een glinsterende sterrenhemel die vanachter een donker wolkendek komt piepen prijsgeeft, de bezwerende repetitiviteit en heldere zang in het sluitstuk van de albumopener, de snedige riffs in sneller werk als “Kronet av en væpnet haand“en “Afgrundsferd“, de killer openingsriff van “I daudens dimme natt“, de aan oude Borknagar refererende heldere zang en kippenvelopwekkende akoestische gitaren van “Mitt tempel av stierner of brennende maaner” en de bloedmooie apotheose in afsluiter “Her visner hver en krans“. Kortom, elke compositie weet ons op één of andere manier in vervoering te brengen.

Naa skrider natten sort” laat een Djevel on top of their game horen. Al wie Noorse black metal met een epische en dromerige gloed een warm hart toedraagt, kan niet om deze release heen. Probeer trouwens zeker een deluxe versie van het album in de wacht te slepen waar o.a. een 7 inch bijgesloten zit met een alternatieve versie van “Kronet av en væpnet haand” waarop frontbeest en blackmetalvocalist par excellence Wraath (o.a. Darvaza, Fides Inversa, etc.) te horen is. Het is nog even wachten op de vinylversie die pas in het voorjaar van 2023 zal verschijnen, maar ik ben er zeker van dat ook deze versie zwartgeblakerd vuurwerk voor ons in petto heeft.

JOKKE: 90/100

Djevel – Naa skrider natten sort (Aftermath Music 2022)
1. Naar taaken tetner
2. Kronet av en væpnet haand
3. Naa skrider natten sort
4. Mitt tempel av stierner og brennende maaner
5. I daudens dimme natt
6. Afgrundsferd
7. Her visner hver en krans