In navolging van de eerste “Spokerij” EP die we vorig jaar voor het gemak samen met de “Gelderse nachtsagen” full-length van een oordeel voorzagen, is het nu tijd voor deel II. Erscheinung zag pas in 2021 het levenslicht maar MJWW, de man achter dit project, liet ons in sneltempo kennismaken met zijn necrofiele mix van folkloristische black metal en spookachtige ambient.

Ook nu weer krijgen we een boosaardige en beklemmende mengeling aan primitief zwartmetaal (denk qua gitaardistortie aan oude Darkthrone en Burzum) met angstaanjagende vocalen, huiveringwekkende ambient en horroresque spoken word voorgeschoteld die uitermate geschikt is als soundtrack voor een rurale horrorfilm of documentaire over nachtdieren. In “Levenloos en vergeten” komt het allemaal op een ziekelijke manier samen. Als je dit plaatje in het duister oplegt, bekruipt je instant een onbehagelijk gevoel en zie je overal schimmen. Ik mag er niet aan denken wat het resultaat zou zijn met “Spokerij II” in de oortjes tijdens een nachtelijke boswandeling.

De tape wordt op 125 exemplaren uitgebracht via MJWW’s eigenste Katuil label. Ik scoorde één van de 25 gelimiteerde versies waarvan ik vermoed dat de meerwaarde in de volledige seance van het ambientnummer “Volggeest” zit. Goed voor 7:40 op kant A, maar een heel pak langer en meditatiever op de B-kant. Geen muziek voor elk moment van de dag en zelfs voor de doorwinterde blackmetalfan geen easy listening, maar erg genietbaar op het juiste moment.

JOKKE: 78/100

Erscheining – Spokerij II (Katuil Productions 2023)
1. Ravenbos (Intro)
2. Dwaalschim
3. Nevelslierten boven het Hessengat
4. Levenloos en vergeten
5. Volggeest