Ondanks het feit dat de heren L.R. (drums), M.S. (zang) en M.L. (gitaar, bas) hun handen meer dan vol hebben met bezigheden bij o.a. Behexen, Chamber Of Unlight, Horna, Night Shall Drape Us en tal van liveprojecten, vond het trio de afgelopen jaren toch nog de tijd om een vervolg te breien aan de knappe debuutplaat ‘The womb of zero” uit 2020, waardoor Bythos geen eenmalig gegeven blijft. “Chthonic gates unveiled” bouwt verder op de fundamenten van “The womb of zero” waarbij er nog dieper de dieperik ingedoken wordt. Middels mysterieuze melodielijnen en esoterische motieven worden we ondergedompeld in negen composities die de Chtonische godheden als gemeenschappelijke deler hebben en die door M.S. en zijn diepe, woeste en galmende stem meermaals aanroepen worden.

Het zit ‘em soms in de details op deze plaat. Zo vormen de pianostukjes in “Thoughtless light“, de samples van wolvengehuil en korte akoestische gitaaraanslagen in “Wolves of Hades” en de meerstemmige koorzang in “Hidden heart of darkness” en (vooral) “Broken twines of Eden“, dat heel hard met contrasten speelt, een verrijkende meerwaarde voor de songs die meer Zweedse dan Finse invloeden herbergen. Een mix van Dissection, Behexen en oude Necrophobic zou een richtlijn moeten geven van wat je van Bythos mag verwachten. Niet alleen zwartgeblakerde agressie dus, maar ook veel aandacht voor melodieën, met ondermeer een prachtige beklijvende gitaarsolo in “Hidden heart of darkness“. Doorheen de pakkende melodielijnen van “Daimon of nullification” hoor ik op een bepaalde manier dan weer oude-Katatonia/October Tide of Forgotten Tomb spoken, terwijl Bythos in het einde dan weer plotsklaps erg evenijnig uit de hoek komt om dan toch nog plots de melodieuze kaart te trekken met een opliftende finale met subtiel toetsenspel. Het korte instrumentale en akoestisch vertolkte “Resurrection” kreeg een centraal plaatsje op de tracklist toebedeeld en afsluiter “Gates of apostasy (Part II)” wordt met exotische akoestische snaren opgefleurd wat een intrigerende Oosterse mystieke flair aan het nummer geeft. De details, weet je wel.

Geluidstechnisch werd er een stukje korrel van Bythos sound geschaafd zonder echter plots erg toegankelijk te gaan klinken. Er mocht misschien nog nét wat meer onderlinge variatie in de composities ingemetseld worden maar voorts is “Chthonic gates unveiled” een erg puike opvolger voor “The womb of zero“.

JOKKE: 85/100

Bythos – Chthonic gates unveiled (Terratur Possessions 2024)
1. Divine endless night (part I)
2. Thoughtless light
3. Wolves of Hades
4. Hidden heart of darkness
5. Resurrection
6. Broken twines of Eden
7. Ancient kings arise
8. Daimon of nullification
9. Gates of apostasy (part II)