Unpure is zo’n band waarvoor je gerust de cult-kaart mag trekken. In 1991 zag de Zweedse band uit Stockholm/Uppsala reeds het levenslicht waarna een mooi activiteit in de gouden jaren ’90 volgde met ondermeer enkele demo’s en twee langspelers (“Unpure” uit 1995 en “Coldland” uit 1996). Na de millenniumwissel volgden nog twee full-lengths (“Trinity in black” uit 2001 en “World collapse” uit 2004), maar daarna werd het verdacht stil rond bandleider Kolgrim (in een ver verleden nog bassist van het machtige Svartsyn geweest) en co met enkel nog de release van enkele nieuwe songs op de retrospectieve compilatie “Northern sea madness” uit 2021 en een live show hier en daar….tot enkele weken geleden het nagelnieuwe album “Prophecies ablaze” in onze inbox belandde. Het is de eerste release waarop de “nieuwe” gitaartandem Pelle Forsberg (Watain) en Hampus Eriksson (Degial) te horen is, hoewel dat relatief is aangezien beide snarenplukkers al in 2011 tot Unpure toetraden. Degial-drummer Emil Svensson vervolledigde de huidige line-up in 2019.

Dat Unpure ondanks diens lange afwezigheid nog steeds in vuur en vlam staat is een understatement. De opzwepende en kolkende vuurzee aan black, death, thrash, speed en traditionele metal knalt ongemeen hard uit de speakers. Flitsende gitaarsolo’s vliegen om de oren, stoere meezingkoren genre Deströyer 666 doen je een gebalde vuist in de lucht steken en barbaarse staccato drumpatronen leiden dit gespierde extreme metalgeweld meer dan eens in goede banen. Het tempo ligt gezwind aan de hoge kant en doorgaans is slechts een dikke vier minuten nodig om de boel vakkundig aan gort te slagen. Uitzonderingen zijn “The witch of Upsala” en afsluiter “Endtime dictator“, twee songs die zich van een meer epische kant laten zien wat zich in beide gevallen in een speelduur van meer dan zeven minuten vertaalt. De eerste song doet me in het begin heel hard denken aan de black ’n roll aanpak van een band als Carpathian Forest en mixt heerlijke mid-tempo melodieuze passages en een bezwerende leadpartij af met woeste uithalen. De repetitieve finale van de hekkensluiter trekt de psychedelische kaart en is om duimen en vingers bij af te likken.

Ook al is Unpure’s muziek best ruig en gewelddadig te noemen, toch levert het meermaals songs met een catchy randje op (de scheurende leads van “Northern sea madness“, de mid-tempo epiek van “The witch of Upsala“, de swingende zwartgeblakerde rock ’n roll van “His wrath and the red soil” (hallo stokoude Metallica!), de aanstekelijke meebrulrefreinen van het titelnummer en de hallucinogene finale van “Endtime dictator“), hoe contradictorisch dat ook moge klinken. Flinke beukplaat vol muziek met ballen van een band die na meer dan dertig jaar nog niets aan agressie heeft ingeboet!

JOKKE: 85/100

Unpure – Prophecies ablaze (Invictus Productions/The Ajna Offensive 2023)
1. Megalithic gateways
2. Northern sea madness
3. Small crooked bones
4. The witch of Upsala
5. Beyond the nightmares
6. His wrath and the red soil
7. Prophecies ablaze
8. Endtime dictator