Een reguliere plaat schrijven en uitbrengen is al niet eenvoudig, wat zou het dan niet moeten zijn om een collaboratie tussen vier bands op te zetten met als doel een conceptuele splitrelease op poten te zetten waarbij elke band een ander aspect van “The bloodline of fire” op zich neemt? Bloed, zweet en heel wat opofferingen later is het Thy Darkened Shade, Amestigon, Inconcessus Lux Lucis en Shaarimoth gelukt. De opnames vonden gedurende een lange tijdspanne plaats en werden na dertien jaar in 2020 eindelijk afgerond. Het meer dan 90 minuten omspannende “SamaeLilith: A conjunction of the fireborn” is anno 2021 een feit en World Terror Committee verzorgt de release. Het is trouwens niet de eerste keer dat het label dergelijke conceptuele splits aan de man brengt, getuige deze samenwerking tussen Abigor, Thy Darkened Shade, Nightbringer en Mortuus.

Het Griekse Thy Darkened Shade trapt deze occulte hoogmis in gang. Het Griekse gevoel voor dramatiek en tragedie spat van het inluidende “Murderer’s black seed” af maar ook in de drie navolgende nummers is dat typerende Helleense gevoel inherent aanwezig. Thy Darkened Shade staat garant voor een ferme pot dynamisch gearrangeerde melodieuze en mystieke black metal die met de nodige techniciteit (“Daathian reveries and gamaliel revelations“), vurigheid én passie gebracht wordt. En dat is hier niet minder. Multi-instrumentalist Semjaza en zanger The A onthullen in een nummer als “Undead lineage” door alle woestenij door een veelheid aan fascinerende instrumentale en vocale texturen zoals zangkoren, hoge helder gezongen uithalen, akoestische passages en plechtstatige orgelklanken. Maar ook de basgitaar eist haar plek op in het geheel. In “Return of the ancient ones” blijven de versterkers achterwege en maken rustgevende en mystieke ambientklanken, sacrale gezangen, rituele percussie en proclamerende spoken word passages het mooie weer. Sterk begin!

Het Oostenrijkse Amestigon neemt de fakkel over en doet dat in “The slant serpent” op een serene, ingetogen maar bezwerende manier met exotische oosters aanvoelende melodieën die een hypnotiserende werking hebben. Ex-Abigor zanger Silenius roept het Serpent toe waarna de spanningsboog aangetrokken wordt en het nummer in een meer zwartgeblakerde atmosfeer uitmondt. Er wordt naadloos verdergegaan met “Maelstrom into the lower octave” dat eerder als een soort intermezzo dienst doet, want veel meer dan wat repetitieve feedback en gesproken woord valt er hier niet te gebeuren. Gelukkig leveren de Oostenrijkers met “The tortuous serpent” nog een interessante en veelzijdige compositie aan die op meer dan dertien minuten afklokt. Angstaanjagende grootsheid, melodieuze gitaarleads, huiveringwekkende waanzin, meditatieve heldere gezangen en een griezelige maar uitnodigende mystiek maken zich van ons meester terwijl het tempo varieert van dat van slepende doom, over beukende stoner tot de snelheden van opruiende black.

De veelzijdigheid van Amestigon staat in schril contrast met het meer traditionele old-school geluid van het Engelse duo Inconcessus Lux Lucis (Latijn voor “verboden verlichting”) dat na een groots klinkende ouverture “Phantoms from the land of nod” uit de boxen knalt. “The osseous gulf” gooit meteen een gitaarsolo in de strijd en het tempo is wat meer op thrash metal georiënteerd. Gitarist/drummer Malphas neemt ook de zang voor zijn rekening, maar beschikt over een nogal middelmatige strot. Baal’s basgeluid komt wel lekker door. “Sabbatical thaumaturgy” is een uit warme akoestische klanken opgetrokken instrumentaal nummer dat mooi aansluit bij de mediterrane sfeer die Thy Darkened Shade weet op te wekken. “Met Liminal terror (The witch’s curse)” keert het duo terug naar zijn opzwepende blackthrash, maar écht wild worden we hier niet van.

Nadat de begrafenisdampen van outro “Into feral fumes of sanctificationverschwunden zijn, zijn we bij het Noorse Shaarimoth beland dat het laatste deel van het verhaal met drie composities vertelt. Geen black metal deze keer maar het dodelijke broertje. Shaarimoth klinkt in “From the gates of death” het ene moment behoorlijk agressief met losbandig drumwerk en rechtlijnig gebeuk om wat later in een ongebreidelde golf van wilde instrumentale avontuurlijkheid te belanden. Door het gebruik van elektronica in het grotendeels instrumentale “Flows the blood of retribution” wordt de ambientmuziek onheilspellend en beangstigend, maar dan creëren de snel veranderende energieën een dodelijke maalstroom. Ook in de epische, twaalf minuten durende afsluiter “And salvation everlasting” worden contrasterende stemmingen gecreëerd die in de beukstukken dodelijk giftig zijn terwijl de duistere soundscapes een betoverende uitwerking hebben. Speciale band die aantoont dat er ook binnen death metal ruimte voor experiment bestaat.

Abigor’s TT nam, tussen al zijn Facebook scene police gedoe door, de mastering van Amestigon voor zijn rekening evenals de mix en mastering van Shaarimoth en nog wat andere sonische magie. Semjaza boog zich dan weer over het geluid van Inconcessus Lux Lucis terwijl Thy Darkened Shade’s muziek door V.Santura (Dark Fortress, Triptykon) onder handen genomen werd. Enkel het wat dunnere geluid van Inconcessus Lux Lucis wijkt wat af van de andere drie actoren en weet me het minst te bekoren.

Samenvattend mogen we zeggen dat “SamaeLilith: A conjunction of the fireborn” een heus huzarenstuk is geworden dat heel wat luisterbeurten vraagt want er gebeurt heel veel in de 90 minuten die het verhaal innemen. Het is dan ook niet altijd evident om heel het spektakel in één keer uit te zitten. Het geluid van elk van de vier bands vertoont voldoende onderlinge eigenheid en toch past alles op de één of andere manier wel samen, hoewel Inconcessus Lux Lucis met zijn traditionele aanpak toch een beetje de vreemde eend in de bijt blijft wat mij betreft.

JOKKE: 80/100 (Thy Darkened Shade: 84/100; Amestigon: 82/100; Inconcessus Lux Lucis: 74/100; Shaarimoth: 78/100)

SamaeLilith: A conjunction of the fireborn (Word Terror Committee 2021)
1. Thy Darkened Shade – Murderer’s black seed
2. Thy Darkened Shade – Undead lineage
3. Thy Darkened Shade – Daathian reveries and gamaliel revelations
4. Thy Darkened Shade – Return of the ancient ones
5. Amestigon – The slant serpent
6. Amestigon – Maelstrom into the lower octave
7. Amestigon – The tortuous serpent
8. Inconcessus Lux Lucis – Phantoms from the land of nod
9. Inconcessus Lux Lucis – The osseous gulf
10. Inconcessus Lux Lucis – Sabbatical thaumaturgy
11. Inconcessus Lux Lucis – Liminal terror (The witch’s curse)
12. Inconcessus Lux Lucis – Into feral fumes of sanctification
13. Shaarimoth – From the gates of death
14. Shaarimoth – Flows the blood of retribution
15. Shaarimoth – And salvation everlasting