Wie in 2019 aanwezig was op Roadburn herinnert zich misschien Maalstroom nog wel, een commissioned piece dat door een vijftiental muzikanten uit bands als Laster, Terzij De Horde, Dool, Verwoed, Grey Aura, Fluisteraars, Hadewych en Witte Wieven met veel passie en bevlogenheid live ten berde werd gebracht. Het is daar dat Wessel Damiaen (o.a. Laster en Verval) en Carmen Raats (Witte Wieven) elkaar muzikaal vonden en nadien besloten hun creatieve energie verder te zetten in de vorm van de nieuwe band Freja.

Tijdens het creatieproces van debuutplaat “Tides“, dat ongeveer een jaar in beslag nam, ontstond er tevens een mooi romance tussen de twee muzikanten. En dat is eigenlijk best hoorbaar in de atmosferische doomy black metal die het duo ons zes composities lang presenteert, want “Tides” is een plaat geworden die meer dan eens een warme gloed uitstraalt en ons onderdompelt in melancholische en kippenvelopwekkende emotionele passages. Opener “Our chosen path” mag dan wel met up-tempo blackmetal en de bijhorende screams starten en ook het navolgende geweldige “Scattered shields” bevat een heftige uitbarsting, toch wordt al vrij snel duidelijk dat de grootste kracht van Freja in de veelvuldige etherische atmosferische passages, pakkende gitaarleads, catchy hooks en dynamische eb en vloed-aanpak ligt.

Een ander sterk punt is het dynamische vocale luik want zowel Wessel als Carmen zijn naast hun raspende of bulderende strot ook gezegend met een ferme heldere zangstem die dan ook meermaals het mooie weer komt maken. Wanneer de dromerige kaart getrokken wordt, hoor ik echo’s van een Alcest of Les Discrets, terwijl de melancholische elementen dan weer naar Agalloch neigen. Het ingetogen “Of those stricken by faith” baadt in een etherische postrockige melancholie en is een rustpunt alvorens de meer dan negen minuten durende afsluiter “Cloaks of valor” uit de boxen schalt. Het nummer bevat een geweldige flow waarbij ik voor diens melodieuze doomy stukken gerust een Katatonia als referentie op tafel durf te leggen ten tijde van diens baanbrekende “Brave murder day“-plaat. De meanderende melodielijn heeft ook wel wat weg van een band als Forgotten Tomb. Het riffwerk van een nummer als het rockende en hoekige “Cataclysm” huisvest een eerder moderne insteek zoals in het verleden bijvoorbeeld ook te horen was op het Witte Wieven nummer “Met beide benen in het niets” van de split met Reiziger. Met het klankenpallet van Witte Wieven vallen trouwens heel wat parallellen te trekken, waardoor ik me de vraag stel of die band nog zal verdergaan of nu alles op Freja ingezet wordt.

De bandnaam verraadt dat er inspiratie gevonden werd in oude mythen zoals het symbool van de godin Freja en de energieën die helpen om het hoofd te bieden aan de complexe emoties en worstelingen die deel uitmaken van het moderne leven. Ondanks de oude thematiek kreeg “Tides” een erg mooie en gelaagde moderne, maar niet afgelikte sound mee waarvoor het duo zelf instond, hoewel de mastering in handen was van Joris Bonis van Dodecahedron en Ulsect. Op Schavot’s debuutplaat “Galgenbrok” was een schilderij van Johan Prenger van Reflection Records te zien en ook voor “Tides” werd een mooi werk van zijn hand gekozen. Iets zegt me dat we zijn werk in de toekomst op nog wel meer covers zullen zien prijken.

Dit debuut van Freja nodigt niet uit om bovenop de top van een berg met twee onzichtbare appelsienen in de hand en een kladder paint op het smoelwerk ter meerdere eer en glorie van de gehoornde te staan brullen. Au contraire, ik zou “Tides” eerder haast als een feel good-plaat willen omschrijven die ook bij veel niet-metal minnende huisgenoten nog wel in de smaak kan vallen door het dromerige en melodieuze karakter van de muziek, hoewel die nog steeds voldoende stevige elementen en diepgang bevat. Ideale soundtrack voor die eerste warme dagen van het jaar die ons momenteel te beurt vallen. Ga ze aanschouwen op Roadburn zou ik zeggen!

JOKKE: 83/100

Freja – Tides (Babylon Doom Cult Records 2022)
1. Our chosen path
2. Scattered shields
3. Dusk
4. Cataclysm
5. Of those stricken by faith
6. Cloaks of valor