Liefhebbers der jaren ’90 zwartmetaal spitst uw oren want in de vorm van Trinitas presenteren we jullie een juweeltje dat bijna door de mazen van het net was geglipt. Met Ván Records als ruggensteun is het des te opmerkelijker dat “Total heresy“, het volwaardig debuut van de band, niet door onze radar werd gedetecteerd. Maar gelukkig hebben we een fantastisch lezerspubliek dat ons op tijd en stond enkele tips influistert. Trinitas moge dan wel een relatief nieuwe naam in het wereldje zijn, de ongure figuren die achter dit internationale gezelschap schuilgaan hebben sporen al lang elders verdiend en komen dus niet zoals de gecorpspainte figuur op de coverfoto net vanachter de hoek piepen. Of wat dacht u van gitarist en bassist Vargher (o.a. Naglfar en Ancient Wisdom), vellenmepper Tormentor (o.a. Asphyx en ex-Desaster) en schreeuwlelijk Azathoth (ondermeer Gráb en ex-Dark Fortress)?

De zaadjes voor Trinitas werden reeds in 2012 geplant. Alle drie de leden kenden elkaar toen al geruime tijd vanwege hun andere bandactiviteiten. Het duurde echter nog tot 2018 vooraleer de eerste drie nummers werden opgenomen die een jaar later als een self-titled EP door het Duitse War Anthem Records uitgebracht werden. In 2021 stuurde Azathoth echter op een eerste langspeler aan waarop Vargher in amper drie weken tijd negen nummers schreef waarna het werkstuk in verschillende studio’s in Zweden, Nederland en Duitsland vereeuwigd werd.

Van meet af aan werd duidelijk dat Trinitas een eerbetoon moest zijn aan de blackmetalbeweging van begin jaren ’90. Dat wil volgens de bandleden zeggen: rauwe en in zekere zin primitieve muziek zonder progressieve elementen en teksten die uitsluitend over de dood en de duivel handelen, net zoals dat vroeger gangbaar was in een tijd waarin black metal meer was dan alleen muziek. Verwacht u ondanks dit statement echter niet aan groezelige of ondergeproduceerde herrie, maar ook niet aan een hyperafgelikte sound. “Total heresy” kreeg vergeleken met de EP wel een meer transparante sound mee, maar met nog steeds voldoende korrel en een geweldige old school drumsound. Tof ook dat Tormentor zijn fills regelmatig met rototoms start waardoor ik regelrecht naar een plaat als “Opus nocturne” terug gekatapulteerd wordt, hoewel de muziek niet zo veel met een Marduk van doen heeft. In “Trinitas, by the unholy sign of the three“, “A hail to the realm of Cernunnos“, het titelnummer en “Rite of the necromancer” mag de voet al eens op het gaspedaal, maar échte snelheidsovertredingen worden er doorgaans niet gepleegd. Betere referenties zijn dan ook Carpathian Forest en Darkthrone voor de rockende schwung die van tijd tot stond opduikt en Ancient ten tijde van “The Cainian chronicle‘ als vergelijkingspunt voor het timbre van het necromantische gekrijs, maar keyboards komen er niet aan te pas in het geval van Trinitas. En tenslotte ook oervaders als Bathory (het begin van “Pyroclastic crucifixion“) en Celtic Frost (“Supernova Lucifer“…iemand?). De composities zitten dynamisch maar niet al te ingewikkeld in mekaar, vele songs vertonen catchy riffs, er mag al eens een old school gitaarlead en drumbeat passeren en Azathoth bezit een strot die een weid spectrum aankan (check bijvoorbeeld het creepy titelnummer dat horrortrekjes vertoont).

Niets nieuws onder de zon dus en ook niet bepaald de typische Zweedse meloblack sound die door het trio neergezet wordt (en je enigszins van een gitarist als Vargher zou kunnen verwachten), maar een mooie dwarsdoorsnede aan (old school) invloeden. Het feit dat de drie muzikanten nooit tezamen in de studio hebben gezeten is er trouwens niet aan te horen want “Total heresy” klinkt als organisch teamwork van drie gelijkgestemde zielen met een passie voor black metal. Sterke en erg genietbare plaat die de tiende plaats in mijn jaarlijst van 2022 mag innemen want Gryftigæn’s “Fehunðyrdauðr” blijkt reeds van 2021 te dateren.

JOKKE: 86/100

Trinitas – Total heresy (Ván Records 2022)
1. Tomb of the misanthrope
2. Pyroclastic crucifixion
3. Trinitas, by the unholy sign of the three
4. Supernova Lucifer
5. Rite of the necromancer
6. Dust and shadows
7. A hail to the realm of Cernunnos
8. Total heresy
9. Morgwyn, burn in the night